För ett par år sen när jag funderade på att börja använda ett onlineverktyg för att bygga hemsidor så läste jag först många recensioner för att se vilket som passade mig. Jag behövde också testa flera stycken för att tillslut komma underfund med vilket jag tyckte var enklast.

Jag satt i samma båt som så många andra:

·         Jag visste inte hur man skriver kod eller programmerar.

·         Jag trodde man behövde vara en erfaren webbutvecklare eller systemutvecklare.

·         Jag ansåg att mitt enda alternativ var att anlita en sådan utvecklare.

 

Jag kan än idag inte programmera, men jag bygger flera hemsidor i veckan.

 

Såhär ser min historia ut, och jag är övertygad om att många känner igen sig i den:

När jag skulle skaffa min första hemsida så anlitade jag en webbutvecklare som byggde den åt mig. Han byggde en riktigt bra sida, snygg, välgjord, lättnavigerad, och han hjälpte mig att lägga in bilder och byta ut texter på hemsidan. Han var snabb på att svara och gav sin professionella åsikt angående hur man brukade lägga texter, bilder etc enligt den senaste forskningen om användarvänlighet på internet.

När sidan var helt klar och jag hade betalat hela beloppet för vad hemsidan kostade så gick det dock inte lika smidigt längre. Nu var det inte alls lika lätt att få tag i min webbutvecklare. Det kunde ta flera dagar innan han svarade, och därefter kunde det ta några dagar till innan han utförde de ändringar jag efterfrågat. Dessa ändringar kostar ju såklart en summa att genomföra också.

Jag är fullt medveten om att en webbutvecklare måste få kompensation för det arbete han utför. Det var inte pengarna som var problemet här utan frustrationen som uppstod när jag behövde göra en liten förändring på hemsidan och detta kunde ta flera dagar att genomföra. Jag förstår också att om man som webbutvecklare har andra hemsidor som ska byggas, kanske större projekt och nya projekt så prioriterar man dessa först. Det hade jag också gjort i webbutvecklarens skor. Oavsett hur mycket jag förstod varför det blivit som det blivit så behövde jag ha mina förändringar gjorda. Direkt!

Det var nu jag bestämde mig för att bygga mina hemsidor själv och jag började söka runt på nätet. Döm om min förvåning när jag hittade flera verktyg på nätet som var helt gratis och samtidigt väldigt enkla att använda. Några av de verktyg jag testat är Wix, Weebly, Jimdo, Webnode och Bricksite, vilka alla är riktigt bra och lättanvända verktyg. Du behöver inte kunna skriva en enda rad kod utan kan bygga allt genom att lägga till och ta bort element med text och bilder. Om du inte nöjer dig med deras gratisvarianter så finns det tilläggstjänster att köpa för att få avancerad funktionalitet och fler valmöjligheter.

Dessa verktyg är byggda från grunden för just sådana som mig, som är helt talanglösa när det gäller att skriva HTML eller CSS kod.

Jag har hittat en hemsida där det finns mycket nyttig information för dig som är intresserad av att testa dessa verktyg. Här finns recensioner, omdömen och mycket mer.

Valet av online hemsideverktyg är väldigt beroende på vilken typ av hemsida du tänkt bygga. Vissa är mer lämpade för bloggsidor, medan vissa är lämpade för fotografer med stora fotogallerier etc.

Den begränsning dessa verktyg har är att du inte alltid kan bygga en hemsida precis som du vill ha den utan att lära dig lite CSS och HTML. Du kanske får nöja dig med den färdiga mall på hur den övergripande designen ser ut. Oftast är dessa designer väldigt snygga och välgjorda så det brukar inte vara något större bekymmer.