När man surfade på nätet då det begav sig i begynnelsen kunde man få sig en del goda skratt. Inte alltid för den planerade och medvetna humorn i innehållet. Snarare de ibland taffliga försök till design. Sidor kunde verka som att ett barn och inte en vuxen stått för design med plan bakom. På sätt och vis kunde det ändå även vara charmigt. Det var trots allt i mångt och mycket helt självutbildade människor som gav sig på att för första gången koda något själva. Ett hånfullt skratt var faktiskt inte på sin plats.

Idag är webbdesign ett prestigefyllt och mycket välbetalt yrke. Om man skrattade åt någon webbdesigner på 1990-talet och hans eller hennes lilla projekt så kan samma person mycket väl vara en av de mest framstående och innovativa inom sitt område idag. För utvecklingen har drivits i svindlande takt. Ofta tack vare dessa entusiastiska, drivande personer som anammade allt vad webbdesign med dess portal mot nya äventyr innebar.

Språkens kod av en sida har blivit fler, finesserna oändliga och inte minst har många webbdesigner varit drivande i utvecklingen av trådlöshet. Nu när vi i princip var som helst kan ta del av innehåll, skicka innehåll och nyttja tjänster var vi än befinner oss, med enbart en mobiltelefon. Det var webbdesign för PC som drev på mobiltillverkarna att investera resurser i utvecklingen av nya smartare mobiltelefoner som i sin tur blev lämpade för den mer avancerade kommunikation internet gjort möjlig.

Den främsta uppgiften för en webbdesigner i sitt uppdrag är att nå ut med budskapet. Att enbart designa en snygg sida är inte längre att tala om. Det finns många små konstverk där ute i cyberrymden men sidan måste även nå mottagare och det gör man inte endast med en snygg layout. Den bör helst hamna högt på sökmotorer och därför har komposition av texter på själva sidan blivit en integral del i skapandet. Google har exempelvis kriterier som - om de uppfylls - sidan gynnas då av detta och därmed hamnar den högre när individuella sökningar görs.

Om design av i början enbart var att ”bygga” en sida och sedan hoppas på besökare, har det blivit en långt mer detaljerad process som för all del inte behöver betyda att den är komplicerad. Bara man känner till förutsättningarna innan man ger sig in på att skapa portalen.